Diskografi
Biografi
Konserter
Stipendium
CV
Personligt
Galleri
Kontakt
Pressklipp
 
 
Monica Borrfors värnade om Monica Zetterlunds minne.
Foto: Mikael Barani
Monica tolkade sin namne
I går hade Flen fint besök från en av svensk jazzmusiks stora artister. Monica Borrfors uppträdde i bibliotekets hörsal och tolkade där sin namne Monica Zetterlund. Uppträdandet bjöd på både musik och historik kring Zetterlunds liv.


Hade hon levt hade Monica Zetterlund fyllt 70 år den 20 september.
Det kände kollegan Monica Borrfors att hon ville uppmärksamma, och hon väljer att i kväll göra det genom att sjunga sånger som sträcker sig genom större delen av Monica Zetterlunds karriär.
Uppbackad av sin mans band Gösta Nilsson trio inleder Borrfors torsdagskvällens konsert med Sakta vi gå genom stan, Monica Zetterlunds kanske största hit.
Precis som i originalet bär Monica Borrfors röst fram texten som en stilla våg som mjukt slår mot en strand. Melodi och ord lägger sig som en kudde mot huvudet, och det makliga tempot vaggar tryggt fram åhörarna i Flens bibliotek till sångens ände.

Både sjunger och berättar
Monica Borrfors låter inte bara sångerna berätta historien om Monica Zetterlund, utan hon går även kronologiskt igenom hennes liv.
Valet mellan sång och berättelse är väl avvägt, och ibland känns det nästan som om framträdandet är en sagostund för vuxna. Vilket är passande med tanke på att vi befinner oss i ett bibliotek.
En av kvällens höjdpunkter är Trubbel, med text av Olle Adolphson. Den bittra lyriken, där en kvinna blir dyster i sinnet över att hennes man har hittat en annan, går i diametral motsats till den omfamnande musiceringen.
Monica Borrfors berättar efteråt att det tog en hel del övertygande från Zetterlunds sida att få Adolphson att skriva sången utifrån en kvinnas perspektiv.
Efter kvällens framträdande är det bara att mysa åt faktumet att Flen har fyra jazzkonserter till att se fram emot under hösten.

Publicerad FREDAG 14 SEPTEMBER 2007