Min intention är att Du ska kunna läsa om dåtid, nutid och framtid.
Under Konserter kan du se mina kommande spelningar.

Hoppas att vi ses!

Annat...

Biografi


Monica föddes den 14 maj 1954 i Brännkyrka församling, Stockholm. Hon kom som nummer två i en syskonskara av fem. Storasyster Elisabeth var då tre år gammal. Familjen hade just flyttat ut från Wollmar Yxkullsgatan i Stockholm till den nybyggda söderförorten Högdalen där de bodde mellan 1954 och 1959 och där även lillebror Peter föddes 1955. Pappa var egen företagare och mamma hemmafru.

1953 köpte föräldrana var sin tomt i Stockholms skärgård till barnen och där byggdes det och tillbringades somrar och alla lov. Detta finns fortfarande i familjens ägo.

1959 flyttade familjen till en större nybyggd lägenhet i söderförorten Farsta som just då var under uppbyggnad. Det stora moderna Farsta Centrum var ännu inte invigt.

1962 var det dags att flytta in i ett eget hus i Trångsund, i Huddinge kommun, då familjen väntade smått igen och tvillingarna Jonas och Maria föddes. Monica var då åtta år, hon växte upp och gick i skola i Trångsund och Skogås.

I högstadiet hade hon musik som tillvalsämne och hennes lärare under de två sista åren var Gösta Nilsson. Monica var intresserad av att sjunga och var under 20 år medlem i Gösta Nilssons ungdomskör och senare kammarkör i Trångsunds och Skogås församling dit han kom som organist och körledare 1966.

Monica utbildade sig inom sjukvården med sikte på barnmorska och arbetade inom förlossningsvården på Danderyds Sjukhus mellan 1973–1983.

1974 Monica och Gösta bosatte sig i Tyresö för att vara nära Göstas barn. Först i en lägenhet och senare i eget hus dit de flyttade 1976.

1977 föddes deras tvillingpojkar Jon och Jesper.

1980 debuterade Monica som jazzsångerska på Stockholms Jazzdagar på Kulturhuset i Stockholm. Hon och Gösta hade då satt ihop ett band med Hector Bingert,saxofon, Johan Dielemans, trummor, Tommy Johnsson, bas och Gösta Nilsson, piano. ” Monica Borrfors Kvintett” var bildad. Monica fick strålande recensioner och bandet började turnéra.

1982 byttes saxofonist, basist och trumslagare. Per Nilsson (bror till Gösta) började som basist och trumslagaren Rune Carslsson tog över efter Johan Dielemans. Hector Bingert ersattes av saxofonisten Stefan Isaksson.

1985 turnérade Rune Carlsson med bl.a Chet Baker och då vikarierade Henrik Wartel och Leif Wennerström vid trummorna.

1988 började trummslagaren Magnus Öström i kvintetten och avlöstes av Leroy Lowe 1992.

1993 slutade Stefan Isaksson och ersattes då med trumpetaren Johan Setterlind.

1997 började Jesper Kviberg som trumslagare.

Kvintetten upplöstes efter 24 år, år 2004 efter att ha turnerat i Sverige och stora delar av världen och efter att ha vunnit en Grammis och spelat in tre skivor tillsammans.

Monica har jobbat parallellt med sin kvintett och som solist i många andra sammanhang. Med storband i både Sverige och utomlands, med körer och mindre grupper.

TV och radioprogrammen har blivit många både inom och utom landet. Hon har medverkat i prestigefulla TV program som ex. “Nöjesmaskinen” och varit sommarpratare i radion (1988). Hon har släppt två CD i Japan där hon turnérat flera gånger.

Monica har även engagerat sig i jazzmusikers villkor och har suttit i styrelser så som:
Musikerförbundet, Föreningen Sveriges Jazzmusiker (FSJ), Sami, Svenska Rikskonserter, Svenska Jazzakademien.

Åtskilliga är de uppvaktningar hon varit delaktig i till bl.a Kulturdepartementet och Kulturrådet.

Hon har varit omtalad i pressen som möjlig kandidat till kulturministerposten för den socialdemokratiska regeringen.

I dag arbetar Monica fortfarande i många olika sammanhang. Dels med Gösta Nilsson Trio som består av:
Gösta Nilsson, piano, Filip Augustsson, bas och Jesper Kviberg, trummor.

Hon gör en hel del duokonserter med program bestående av jazz-visa- poesi, där Monica blandar musik och textläsning.

Hon arbetar med storband och körer.

Monica och Gösta var initiativtagare till en succéföreställning som köptes av landets större konserthus och som kallades “Timeless Journey” och som turnérade under 2003 och 2004.

Här hade dom knutit till sig musikervänner som trombonisten Nils Landgren, sångarna Claes Jansson och Rigmor Gustavsson, Gösta Nilssons Trio och en stråkkvartett.

Turnérandet går vidare i både Sverige och utomlands och kommer så att göra många år till.

Monica är bara i början av de kommande 25 åren.